W dzień treningowy, czyli w ten gdy ćwiczymy, musimy spożyć dużo więcej energii niż w dzień regeneracji (ten gdy nasze mięśnie regenerują się, nie wykonuje się wtedy treningu). Tylko odpowiednie dostarczenie energii i innych składników zagwarantuje nam efektywny trening. Planowanie jadłospisu musimy podzielić właśnie na dni treningowe i dni regeneracji. W dni kiedy ćwiczymy musimy jeść odpowiednio dużo węglowodanów, ale złożonych. Odpowiednie produktu to: pełnoziarniste lub ciemne pieczywo, razowe makarony, warzywa, szczególne strączkowe. Można pokusić się w te dni także o spożycie trochę większej ilości tłuszczy, a głownie pochodzenia roślinnego: słonecznik, sezam, oraz tłuszcze zwierzęce: jaja, mleko, ryby. Ważne jest też dostarczenia dużej ilości białka: kurczak, mleko i jego produkty przetwarzania, rośliny strączkowe. Podsumowując, dobre produkty do spożycia w dzień treningowy to na przykład: rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo lub z ziarnami zbór, mleko, kurczak, warzywa. Przykładowy obiad: pierś z kurczaka przygotowana na parze przyprawiona bazylią, solą morską, pieprzem, słodką i ostrą papryką z purée z fasoli, oraz duża porcja sałatki z sałaty lodowej, pomidorów koktajlowych i mozzarelli. W dni treningowe skupiamy się na dostarczeniu energii i białka, natomiast w dni regeneracji powinniśmy spożyć porządną dawkę witamin i mikroelementów. Pamiętajmy też, że poza ćwiczeniami wykonujemy też inne obowiązki i czynności. Inne nasze narządy również muszą działać prawidłowo i nasza dieta nie może nam tego ograniczać. W dni bez treningu należy spożywać np. dużo warzyw, owoców, ryb, mleka. Ryby dostarczają ogromną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Mleko natomiast zawiera wapń, który pomaga regenerować nasze mięśnie i jest potrzebny do skurczu. Jednak jego spożycie powinno być większe w dni bez treningu, aby zdążył się dostać do mięśni. Pamiętajmy, że ogromna ilość wapnia potrzebna jest do utrzymania prawidłowego stanu kości (ok. 2, 5 kilograma naszych kości stanowi sam wapń), które również ulegają mikrouszkodzeniom w czasie ruchu, dlatego spożycie wapnia musi być odpowiednio duże. Odpowiednio ułożony jadłospis to połowa sukcesu do świetnej sylwetki, ale także zdrowego organizmu.